Každý z nás sa určite stretol s výrazom detox, so slovnými spojeniami typu: „mám detox, pijem len zeleninové šťavy, jem morské riasy“. Pritom tzv. detox prebieha v reálnom čase nepretržite, vždy podľa reálnych potrieb organizmu. Podieľa sa na ňom v najväčšej miere naša pečeň, ktorá prerozdeľuje, syntetizuje, neutralizuje a transportuje všetko potrebné. Pečeň je biochemická stanica, v ktorej neuveriteľne presne a efektívne všetko prebieha. Avšak na rozdiel od kamennej stavby má pečeň ako biochemická stanica unikátnu schopnosť regenerácie. Vidíte, a predsa existujú ľudia, ktorí si väčšinou vplyvom vlastnej nevedomosti alebo okázalej ignorácie všetkých varovných znakov dokážu pečeň úplne zničiť. Vzhľadom na mimoriadnu regeneračnú schopnosť pečene je až prekvapujúce, že sa taká sebadeštrukcia vôbec podarí. Veď uznávané zdroje udávajú, že stačí len 1/8 zdravého pečeňového tkaniva, aby sa zvyšok dokázal zotaviť. V tomto procese hrajú kľúčovú úlohu tzv. Itove bunky pečene, ktoré proces regenerácie spúšťajú aj zakončujú. Avšak aby sa tak stalo, je nutné, aby sa celková životospráva, diéta a liečba navzájom podporila. A keď sa k tomu všetkému pridá aj Silymarin, pravdepodobnosť úspechu sa zvyšuje podstatnou mierou. Čo je to vlastne ten Silymarin?
SILYMARÍN
Zdrojom Silymarínu je bodliakovitá rastlina pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum) z čeľade Hviezdnicovité (Asteraceae). Anglický názov pre pestrec je Milk Thistle.
Plodom pestreca mariánskeho sú semienka – nažky, obvykle 6 až 7 mm veľké. Práve tieto obsahujú cenné účinné látky. V podstate sa jedná o zmes flavolignanov, v ktorej prevažujú silybín A a silybín B, silydianín a silychristín. Prítomný tiež býva dehydroflavonol taxifolin. Plody ďalej obsahujú horčiny a tiež biogénne amíny tyramín a histamín. Mastný olej pestreca mariánskeho obsahuje približne 0,1% silice. Silymarín v súčasnej štandardizovanej podobe ako komplex silybínov A a B, silydianínu a silychristínu bol pripravený nemeckými vedcami v roku 1968. Skúšaný bol ako hepatoprotektívum (ochrana pečene), relatívne silný antioxidant. V minulosti bol dokonca používaný aj na liečbu malárie.
V čom spočíva silná ochranná funkcia Silymarinu voči tkanivu pečene?
Jeho aktívne látky sa viažu na membrány hepatocytov (pečeňových buniek) a bránia tak prieniku toxínov. Tým chráni pečeňové tkanivo pred cirhózou a nekrózou. Súčasne s tým sa vďaka Silymarínu zvyšuje vylučovanie žlče do čriev = zlepšenie emulgácie, prípadne trávenie tukov. Štandardizovaný extrakt z pestreca mariánskeho je odporúčaný pri poruchách trávenia, pri poškodení pečeňového tkaniva toxickými látkami (z potravy, z niektorých liečiv, z pobytu v nevhodnom prostredí atď…), ako podporná terapia chronických ochorení pečene a pri cirhóze pečene. Vhodné je podanie pri žlčníkových kameňoch a žlčníkových kolikách, na podporu celkovej detoxikácie tela. Vhodný býva pri nechutenstve a na zlepšenie fyzickej výkonnosti. Použitie má aj ako mierne sedatívum pre jeho tlmivý vplyv na činnosť sympatika. Má schopnosť znižovať horúčku. Veľmi cenný je pri otravách alkoholom, drogami a hubami. Urýchľuje regeneráciu tkaniva pečene, dokonca môže zvyšovať nádej na prežitie intoxikovaného. Silymarin je vhodným podporný prostriedkom pre rôzne typy najmä redukčných diét a pozitívnu úlohu zohráva aj počas chemoterapie (v tomto prípade je ale vždy nutné informovať ošetrujúceho lekára!).
Metabolizmus Silymarinu
Silymarin vo svojej natívnej podobe (nažky bodliaka) je takmer nerozpustný vo vode. Odvary a nálevy z drvených plodov sa ukázali ako najmenej vhodným riešením pre efektívnu orálnu aplikáciu komplexu flavonolignanov pestreca mariánskeho. Robili sa rôzne pokusy na zvýšenie biologickej dostupnosti (vstrebateľnosti) obsahu semien pestreca a ideálnym sa javí použitie štandardizovaného mikronizovaného extraktu z nich. O procese mikronizácie viď nižšie. Mikronizovaný Silymarín sa naopak veľmi dobre vstrebáva z tráviaceho traktu a rýchlo sa vylučuje do žlče (už 45 – 60 minút po podaní). Vplyvom spätnej resorpcie z hrubého čreva sa enterohepatálnym obehom dostáva do pečene, ktorá chráni.
Pripomienka k podávaniu Silymarinu
Odborníci na výživu a tráviace procesy dospeli k názoru, že na dosiahnutie optimálnych účinkov pri poruchách činnosti pečene je vhodné podať prípravok s Ostropestrecom cca 30 minút pred jedlom. Je vhodné dodržiavať tento cyklus podania: užívať po dobu 4 týždňov a potom na týždeň podávanie prerušiť.
Proces mikronizácie
Každý doplnok stravy, či už je to vitamínový, minerálny alebo bylinný, vždy hrá o čas. Máme na mysli čas, ktorý má tableta či kapsule v tráviacom trakte na to, aby sa rozpadla a došlo k jej vstrebaniu. Moderné a súčasne šetrné technológie dnes dokážu zvýšiť biologickú dostupnosť účinných látok niekoľkonásobne. Jednou z možností je zmenšenie rozmeru častíc čisto fyzikálnou, ale extrémne šetrnou metódou. Všetko sa skrýva pod jediným tajomným slovom – mikronizácia.Všeobecne platí, že čím je molekula ústami podanej látky väčšia, tým ťažšie sa v ľudskom tráviacom ústrojenstve vstrebáva. Podobne to platí pre veľkosť častíc – menšie častice majú oveľa väčšiu šancu, že budú vstrebané a dostanú sa na miesto účinku. Mikronizáciou teda nazývame metódu, ako častice efektívne zmenšiť a tým zvýšiť účinnosť finálneho produktu. Mikronizácia sa vykonáva v špeciálnom stroji – mikronizéri. Tu sa fyzikálnou metódou z bežného bylinného prášku, ktorý tvorí základ výlisku tablety, stane jemný púder. Presnejšie povedané – flavonoidy pestreca mariánskeho, z ktorého sa vyrába Naturprodukt Silymarin, sú z pôvodnej veľkosti cca 80 – 120 µm rozdelené na elementy o veľkosti cca 12 µm! (1 µm je tisícina milimetra, pozn. red.)Takto ošetrená látka mnohonásobne zväčší svoj povrch. Dôsledkom tejto úpravy dochádza k výraznému zlepšeniu biologickej dostupnosti a tým aj účinnosti, stability a vytúžený efekt sa dostavuje rýchlejšie. Úprava mikronizáciou tiež umožňuje znížiť dávkovanie a tým je spojená možnosť zníženia záťaže zažívacieho traktu, zníženia výskytu a závažnosti nežiaducich účinkov. Samo označenie, že ide o produkt mikronizovaný už upozorňuje na zvýšenú biologickú dostupnosť. Biologická dostupnosť liečiv a prírodných látok sa u každého jednotlivého človeka môže pre rovnakú látku pohybovať v určitých medziach a nie je teda úplne rovnaká. Platí, že „nie je úplne rozhodujúce, koľko liečiva, potravy alebo doplnku stravy bolo podaných, ale koľko z toho telo dokáže využiť“. Takzvaná biologická dostupnosť, teda percento látky, ktoré sa dostane až na miesto určenia, t.j. k bunkám a ich receptorom, je po procese mikronizácie podstatne vyššia.
Teraz sa môžeme vrátiť k samotnému úvodu stati o mikronizácii. K hre o čas. Je to skutočne tak. Fyziologická doba zotrvania potravy (alebo aj tablety s účinnou látkou) v ľudskom tenkom čreve je cca 4 h. Počas tejto doby sa musí tableta rozpadnúť a dostať krvou do pečene. Čím je väčší jej povrch, tým sa rýchlejšie rozpadá a lepšie prestupuje do krvi. Keď už sme pri silymarine samotnom, potom obyčajné pojedanie semienok pestreca mariánskeho pre zdravie pečene nemá prakticky žiadny význam, a to ani keď sa riadne rozdrví v ústach. Mikronizované extrakty v tablete majú oproti tomu efekt mimoriadny, práve tou dramaticky zvýšenou biologickou dostupnosťou. Bolo klinicky dokázané, že tableta z mikronizovaného sylimarínu má cca 3x väčšiu biologickú dostupnosť, než bežný doplnok stravy na báze extraktu semien tejto byliny, čo je priam dramatický rozdiel.
Čo sa týka technológie tzv. „suchej“ mikronizácie samotnej, tak musí spĺňať ešte ďalšiu podmienku. Počas procesu mikronizácie nesmie vnútorná teplota stúpnuť natoľko, aby poškodila alebo zničila cenné falvonoidy natoľko, že by stratili svoju biologickú hodnotu. Dômyselný regulačný mechanizmus teda udržuje nielen stále otáčky mlecieho stroja na 10 000/minútu, ale tiež meria teplotu. Produkty, vyrobené takouto šetrnou metódou potom môžu nosiť certifikát „Quality – Micronization Technology“, čo je forma akejsi okrúhlej pečiatky. Naturprodukt Silymarin je práve preto vďaka mikronizácii tak účinný a tým pádom aj vyhľadávaný.