Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Hádam všetci sme už na vlastnej koži pocítili jej pŕhľavé lístky, spôsobujúce nepríjemné až bolestivé pálenie. Celá rastlina je totiž pokrytá chĺpkami – trichómami, ktoré obsahujú aj kyselinu mravčiu, acetylcholín a histamín. Práve tieto látky spôsobujú nepríjemné svrbenie. Žihľava okrem iného obsahuje aj vitamín C, provitamín A, a množstvo minerálnych látok.

  

Na zmiernenie pálenia je účinné priložiť si ľadový obklad. Pŕhliaceho účinku rastliny sa zbavíme, ak po nej pošliapeme alebo ju zalejeme horúcou vodou. 

No už v stredoveku sa práve jej pŕhliaci účinok využíval proti reumatickým ochoreniam. Na jar využívame, že mladé lístky ešte nepŕhlia a môžeme ich použiť do šalátov či do rôznych pomazánok a polievok.  V tomto čase majú lístky vysoký detoxikačný účinok.

Využitie žihľavy

V 13. storočí považovali semená žihľavy za afrodiziakum a používali ich aj na zvýšenie plodnosti. V súčasnosti sa zasa venuje veľká pozornosť predovšetkým jej koreňu v súvislosti s liečbou prostaty. 

Už tradične žihľavu používame na zmiernenie zápalu močových ciest, na prevenciu obličkového piesku, na podporu pankreasu, pri liečbe dýchacích ciest, pri prechladnutí, pri reumatických ťažkostiach, ale aj na tvorbu červených krviniek a samozrejme prečistenie, detoxikáciu organizmu. 

Vhodný je čaj z 5g listov, ktoré zaparíme s 200ml vody a počas kúry pijeme trikrát denne.

 

Zber

Od mája až do septembra ju môžeme zbierať a sušiť. Pri zbere si však dávajme pozor, aby sme trhali rastlinku  na svetlejších  miestach. V tôni jej listy obsahujú príliš veľa dusíka. Vďaka jej širokému využitiu je veľmi praktické mať ju vždy po ruke. Nakoniec, odvar je výborný aj na podporu rastu vlasov a ich sfarbenie do tmavého odlesku, ale aj ako hnojivo či postrek proti škodcom.  

(Žihľava sa neodporúča pre tehotné ženy a deti do 2 rokov)

Jarný šalát na zvýšenie železa: Na drobno pokrájame červenú cibuľku, pridáme mladé žihľavové lístky (môžeme ich spariť), púpavové lístky, rajčiny a zalejeme lyžicou ľanového oleja a trochou balzamika.

Polievka s pórom a žihľavou: Udusíme pokrájaný pór, pridáme hrsť mladej žihľavy, pokrájané dva zemiaky a potom krátko povaríme vo vode. Rozmixujeme, dochutíme soľou a korením. Podávame s lyžicou smotany.

 

Pridaj komentár