Olivový deň (nielen v kúpeľni)

Olivový deň (nielen v kúpeľni)

Zázrak v čiernej, zelenej alebo zlatej (teda napoly dozretej) guľôčke. Tak sme nazvali náš článok o olive, uverejnený pred rokom v Lekárni. A naozaj sme to nenadsadili; veď plody vždy zeleného bizarného stromu majú mimoriadne priaznivý obsah mononenasýtených mastných kyselín, udržiavajúcich na uzde hladinu cholesterolu v krvi, vysoký obsah vitamínu E a prírodné antioxidanty. Hádam už od čias Noema sa využívajú ako diuretikum a výrazne znižujú obsah kyseliny močovej v krvi. Jedinou nevýhodou jedlej olivy je nevyhnutnosť slaného nálevu, kvôli ktorému treba posúdiť svoj krvný tlak a guľôčky pred konzumáciou dobre opláchnuť.

Aj v kozmetike sa môže oliva prirovnať k zázraku. Krémy, masky, šampóny, balzamy, pleťové mlieka, „pokožka friendly“ – sprchové gély a mydlá… to  všetko sa má rado s vašou pleťou i vlasmi a navyše to aj príjemne vonia. Deň pre seba – tak zvyknú radiť mnohé lifestylové magazíny. No a my vám to navrhneme trochu ináč; spravte si svoj olivový deň.

Už raňajky sa môžu niesť v duchu Olea europea. Nielen v podobe chlebíka s katalánskou nátierkou z olivového oleja a paradajok pa amb tomaquet, ale aj uhoriek či vajíčok plnených provensálskou pastou tapenade z čiernych olív, ančovičiek, kapár a olivového oleja. No a potom si telo žiada obligátnu kávičku; namiesto espressa skúste Caff é Martini s mixovanými olivami (pred dvoma rokmi ním prekvapil porotu Majstrovstiev sveta v príprave kávy v Tokiu slovenský barista roka Stanislav Cibuľa).

Desiata si rozumie aj so slaným pečivom, napríklad, talianskou pizzou rustica so šampiňónmi, salámou a čiernymi i zelenými plnenými olivami, koláčikom calzuncieddi s rôznymi syrovými, rybacími a mäsovými plnkami alebo anglicko-francúzskou ratatouille pie – koláčom so zmesou baklažánu, paradajok, paprík, cesnaku, cibule a olív.

Obed uveďte suchým vermútom, do ktorého neodmysliteľne patrí neveľmi aromatický kultivar olivy. Ako predjedlo si naservírujte francúzsky salade niçoise (s hlávkovým šalátom, uhorkou, tuniakom, sardelkami a olivami), taliansky caponata (z pečených baklažánov, cibule, paradajok a olív) či grécky horiatiki (z uhoriek, paradajok, cibule, syra feta a olív). Ako hlavné jedlo nech sa na stole ocitne portugalské bacalhau a Gomes de Sa (jedlo podobné ´francúzskym´ zemiakom, ale s kúskami tresky a olivami), marocké tajien nta djiadjia (dusené kurča s citrónom, cesnakom a olivami), či peruánske causa a la limeňa (zemiaková kaša s klasmi kukurice, homármi a olivami). Ani sladký dezert si v olivovom dni nemusíte odpustiť, pretože v olivodarných krajinách zvyknú doň používať olivové oleje takmer neutrálnej chuti a vône. Ale aj potom môžete variť a debužírovať až do polnoci. Medzinárodná gastronómia vám totiž ponúka bolívijské piccante de gallina (kurča vo vývare s paradajkami, paprikou a olivami), uruguajské lomo de vaca (v múke obaľovanú sviečkovicu s vínom, paradajkami a olivami), brazílske picadinho (fašírku s cibuľkou, paradajkami, vajcami, olivami a ryžou), akékoľvek jedlá á la carmarguaise (nechýba v nich víno alebo brandy, olivy, pomarančová kôra, paradajky a cesnak).

Kto uprednostňuje ľahkú večeru, tomu kulinárium sveta navrhne americké crab Louise z krabieho mäsa, vajec, hlávkového šalátu, majonézovej Loise omáčky a čiernych olív alebo francúzske crépinettes de foie de porc à la vauclusienne – palacinky s bravčovou pečeňou, špenátom, cibuľou a sekanými olivami. Z tureckej kuchyne si vyberte patlican salatasi – kašu z baklažánu a citrónovej šťavy, servírovanú so štvrtkami paradajok, paprík a olív. Zo sýrskej zase hummus; ide o pitta chlieb s cícerovou kašou, cesnakovou pastou, petržlenovou vňaťou a olivami.

Ak ste nielen jedli, ale si všetko aj sami pripravovali, zaslúžite si relax vo vani. No akože ináč, s olivovými perlami do kúpeľa…

Soňa Hudecová-Podhorná

Článok vyšiel v časopise Lekáreň 2/2009

 

Pridaj komentár