Inovatívny pohľad na legendárnu bylinnú zmes Švédske kvapky FORTE
Švédske kvapky vstúpili do histórie liečenia pod názvom Elixir ad vitam longam – elixír pre dlhý život. Ich úlohou bola podpora činnosti všetkých orgánov a orgánových sústav v ľudskom tele. Pri tvorbe receptúry Švédskych kvapiek Forte sme vychádzali z rovnakej myšlienky a snažili sme sa dať Švédskym kvapkám rovnaký rozmer, ale s voľbou nových, moderných a dobre preskúmaných bylín, ktoré súčasná farmakológia vidí ako dobrú voľbu. Produkt sme obohatili o Theriac, alkoholový výluh celého radu ďalších liečivých bylín, aby sme navýšili a posilnili obsah trieslovín – ako hlavnej účinnej zložky.
Výberom liečivých bylín sme teda necielili iba na tráviaci trakt, ale na dôležité systémy nášho tela. Tak sme konali na základe vedeckých výskumov a klinických štúdií. Bylinné extrakty obsiahnuté v kvapkách obsahujú popri celom rade aktívnych látok najmä horčiny. A tie sú nášmu telu veľmi prospešné.
Horčiny podporujú trávenie
Vo chvíli, keď náš jazyk zaregistruje horkú chuť, okamžite sa púšťajú do práce niektoré tráviace šťavy. Horčiny stimulujú produkciu žalúdočnej a pankreatickej šťavy, žlče, a to preto, aby rozštiepili potravu na jej základné stavebné kamene. Toto je dôležité pre črevo, pretože iba v tejto podobe ich dokáže vstrebať. Avšak horčiny majú ešte jednu, menej známu vlastnosť. Podporujú črevnú peristaltiku, teda transport potravy črevom.
Horčiny posilňujú imunitný systém
V črevnej sliznici sídli viac než 80 % imunitného systému, ktorý je telu vlastný. Inými slovami: ak sa dobre darí tráviacemu systému, tak sa dobre darí aj systému imunitnému. Svojimi vlastnosťami podporujúcimi sekréciu sliznice čreva pôsobia na ňu ako cielený tréning. Vplyvom horkých látok sa sliznica najprv stiahne, následne uvoľní a pôvodcovia ochorení a nežiadúce látky sa o to lepšie vylúčia z tela. Existuje však ešte ďalšia vedecká hypotéza, ktorá vysvetľuje stimuláciu imunity pomocou horčín. Hovorí, že ľudské telo vníma horkú chuť ako nebezpečnú a prechádza do obrany, s cieľom jed čo najskôr z tela vylúčiť. S príjemným vedľajším účinkom, keď všetky telesné funkcie prebiehajú rýchlejšie a naštartuje sa imunitný systém.
Horčiny alkalizujú organizmus
Nadmerná konzumácia cukru a priemyselne spracovaných potravín spôsobujú v ľudskom tele zvýšenú tvorbu kyselín. Pokiaľ je tento stav dlhodobý, oslabuje odolnosť organizmu. Dostatočná konzumácia zásaditých potravín pôsobí proti tomuto javu a horčiny podporujú odbúravanie a vylučovanie nadbytočných látok kyslého charakteru. Horčiny nie sú len dodávateľom látok zásaditého charakteru, ale dokážu aj podporiť ich tvorbu. Stimulujú bazofilné žľazy v tráviacom trakte, ktoré zastávajú kľúčovú úlohu v tvorbe látok zásaditého charakteru a vytvárajú systém účinných pufrov (tlmivých látok).
Horčiny napomáhajú procesu dýchania
Akokoľvek je tradícia používania horčín veľmi dlhá, napriek tomu nebolo do konca minulého storočia nič známe o fyziológii chuti. Vedelo sa, že sa chuť koncentruje na jazyku a v ústach, ale až v roku 1992 bolo objavené, že v chuťových bunkách vzniká signálna bielkovina, nazývaná gustducín, alebo G proteín. Okrem toho, v roku 2010 americkí vedci publikovali, že receptory pre horčiny sa nachádzajú aj v riasinkovom epiteli priedušiek a pri ich aktivácii spôsobujú rozšírenie priedušiek. Tak sa uľahčuje proces dýchania všade tam, kde dochádza k jeho obmedzeniu.
Horčiny podporujú pečeň
Pečeň je vysoko robustný orgán, ktorý úplne bez problémov dokáže sám opraviť malé poškodenia. Horko chutiace byliny, zelenina a ovocie v dostatočnej dávke je prínosom pre tento orgán. Tieto potraviny pôsobia ako kooperační partneri medzi pečeňou a žlčníkom. Zvyšuje sa tvorba žlče a detoxikačná funkcia pečene.
Horčiny posilňujú a omladzujú pokožku
V roku 2015 sa podarilo preukázať receptory na horčiny v ľudskej pokožke, v epidermis. Rastlinné horčiny, napríklad amarogentín zo žltého horca, sa viažu pri vonkajšom použití na tieto receptory. Možno si však veľmi dobre predstaviť aj to, že sa horčiny z potravy dostávajú tak isto vnútornou cestou k pokožkovým receptorom a tam rozvíjajú svoj účinok. Vznikajú tak proteíny, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe ochrannej bariéry pokožky. Rovnako tak stimulujú tvorbu kožných lipidov v keratínocytoch, ktoré sú potrebné pre tvorbu ochrannej bariéry pokožky. Tak horké látky prispievajú k starostlivosti o suchú pokožku pri kontaktnom ekzéme a neurodermitíde. Zlepší sa látková výmena a regenerácia vrchnej vrstvy pokožky, takže takto by bolo možné uvažovať o „studnici mladosti“ pre ľudskú kožu. Vo svojom pôsobení na pokožku vykazujú horčiny aj imunomodulačný efekt, bránia uvoľňovaniu látok podporujúcich vznik zápalu.
Naturprodukt Švédske kvapky sú inovatívnym počinom poslednej doby. Dokazujú, že aj pôvodná receptúra môže byť skúseným tvorcom povznesená na vyšší level, ktorý pozitívne zasahuje do metabolických dejov. V dlhodobom horizonte možno od Švédskych kvapiek očakávať nielen zlepšenie samotného trávenia, ale aj zvýšenie mnohých ukazovateľov kvality života od hybnosti a flexibility cez vitalitu až k vyššej celkovej odolnosti. Švédske kvapky sú vyrobené z účinnej zmesi bylín vylúhovaných v 60-percentnej jablčnej pálenke z organického hospodárstva. Výsledný produkt obsahuje 40 percent alkoholu a je primerane horký, ostatne ako každá správna medicína. Užíva sa polovica kávovej lyžičky 2krát až 3krát denne, ideálne v roztoku s ovocným džúsom alebo sa dá len rozmiešať v pohári vody. Nájdete ich v lekárňach v balení 100 ml, 250 ml alebo 500 ml alebo na e-shope: https://bit.ly/SVEDSKE_KVAPKY
Naturprodukt Švédsky čaj
Naturprodukt Švédsky čaj, familiárne nazývaný tiež fernet bez alkoholu, je pre oblasť digescie jednoznačným víťazom v porovnaní cena/výkon. Každá jeho šálka pôsobí na celú našu tráviacu sústavu podobne ako skúsený dirigent na symfonický orchester. Bylinná zmes 9 bylín v nálevových sáčkoch je určená na prípravu čaju.
Archangelika lekárska prispieva k dobrému zažívaniu a chuti do jedla, podporuje normálnu činnosť pečene a žalúdka a napomáha prečisteniu.
Púpava lekárska stimuluje trávenie a spolu s Mätou piepornou a Nechtíkom lekárskym podporuje normálnu činnosť žalúdka a čriev.
Jablčník obyčajný napomáha normálnej funkcii pečene a žlčníka a normalizuje hladinu cukru v krvi.
Rumanček pravý pozitívne ovplyvňuje metabolizmus lipidov.
Benedikt lekársky, Sladké drievko a Medovka lekárska pomáhajú udržiavať rovnováhu a komfort v tráviacom systéme
Je to bezalkoholová alternatíva ku Švédskym kvapkám. Pomáha zvyšovať chuť do jedla a je vhodná aj pre seniorov a osoby oslabené chorobou či užívaním liekov. Autority odporúčajú Švédsky čaj popíjať dvakrát denne po jedle aspoň jeden kalendárny mesiac, potom týždeň vynechať a cyklus môže byť opakovaný. Je možné prisladiť trochou medu alebo cukru.
Naturprodukt Švédska masť
Ak používate na obklady Švédske kvapky, potom je vhodné následne potierať pokožku v mieste obkladu nechtíkovou masťou. Švédska masť predstavuje alternatívnu voľbu, pretože pri jej použití nie je nutné ani vhodné nanášať na pokožku masť z nechtíka.
Švédska masť je vhodná pri:
- Bolestiach kĺbov
- Svalovej horúčke a svalových kŕčoch
- Natiahnutí svalov
- Bodnutí hmyzom
- Tupých poraneniach
- Ošetrovaní jaziev
- Dne
- Reumatizme
- Artróze
- Stuhnutej šiji
- Zápale nechtového lôžka
Švédska masť neobsahuje vodu. Účinné látky sú éterické oleje z borievky, eukalyptu, levandule, lesnej borovice a silice rôznych druhov rodu Pinus. Každý z týchto olejov má svoje účinky, ktoré sa v kombinácii s ďalšími rozširujú.
Masťový základ tvorí vazelína, tekutý parafín a olivový olej.
Borievkový olej pri vonkajšom použití posilňuje telo a koncentráciu, dezinfikuje, hreje a zmierňuje bolesti. V mastiach sa používa pri reumatizme a artróze, pri celulitíde a natiahnutí svalov a tiež pri kŕčoch.
Eukalyptový olej v masti pôsobí proti artróze, reumatizmu, svalovej horúčke, svalovému natiahnutiu a pri zápaloch nervov.
Levanduľový olej v masti sa odporúča pri opuchnutých horných a dolných končatinách, pri bolestiach končatín, zápale sedacieho nervu a reumatických ochoreniach, pri kŕčoch a poraneniach svalov, pri bolestiach hlavy všetkého druhu, pískaní v ušiach, pri bolestiach uší.
Borovicový olej vykazuje dezinfekčný a protivírusový účinok miernej bolesti a má stimulačný efekt na obehový a lymfatický systém a kôru nadobličiek. V masti výrazne mierni bolesti svalov.