Molekuly krásy a zdravia

V čase, keď u žien klesá hladina estrogénu a vrásky sú už zjavné, v tele prebieha pomaly, ale iste, mnoho zmien. Estrogén je natoľko dôležitý hormón, že jeho nedostatok dokáže priamo i nepriamo „zabezpečiť“ nielen starnutie pleti, ale aj rednutie kostí, prvé bolesti kĺbov či celý rad menších či väčších problémov súvisiacich so starnutím organizmu. Na druhej strane, aj v tomto smere dokážeme vďaka vedeckým výskumom starnutie oddialiť, spomaliť. 

Kyselina hyalurónová 

často skloňovaná v súvislosti s kozmetickým priemyslom je čoraz populárnejšia. A niet sa čo čudovať. So znižovaním hladiny estrogénu v tele sa znižuje aj táto dôležitá zložka nášho organizmu, ktorá sa nachádza (ako polysacharid) v každom vnútrokĺbovom priestore, v srdcových chlopniach, v pupočnej šnúre, v očnom sklovci, aj v kožnom tkanive. Jej nedostatok (čím sme starší, tým jej máme menej), keďže jej molekuly majú vysokú schopnosť viazať vodu, zapríčiňuje vysychanie kĺbových chrupaviek, očné problémy a v súvislosti s pokožkou – jej postupné vysúšanie a stratu elasticity. Kyselina hyalurónová je dôležitá pre celkovú vitalitu nášho organizmu, nielen pre kozmetické dôvody. Samozrejme, v krémoch, v sérach či v maskách má svoje dôležité opodstatnenie. 

Príjemné prekvapenie

Ak sa pokúsime skombinovať modernú kozmetiku s obsahom kyseliny hyalurónovej so stravou, ktorá podporuje prirodzené zvyšovanie tejto látky v tele, výsledok môže byť príjemne prekvapujúci. Stačí si uvedomiť, že so zvýšením hladiny estrogénu, zvýšime aj produkciu kyseliny hyalurónovej v tele. Zároveň sa naviaže na kolagén a elastín, ktoré udržiava.  I keď tieto dve látky priamo nepodporí, vyplní priestor medzi nimi. Naša pleť, vďaka tomu, že molekuly kyseliny hyalurónovej naviažu na seba vodu, ktorá sa uvoľňuje a vstrebáva do pokožky priebežne, je napnutá a svieža.

Potraviny, ktoré obsahujú fytoestrogén: napr. červené hrozno, ďatle, sója…

Potraviny, ktoré podporujú produkciu kyseliny hyalurónovej s obsahom horčíka a zinku: Mg – špenát, šošovica, špargľa, zelené fazuľky, brokolica, banány, jablká, jahody, rajčiny, avokádo, ananás, melón… Zn – droždie, mäso, tekvicové semienka…

Samotným zdrojom kyseliny hyalurónovej sú kĺby a šľachy zvierat, preto by sme ich mali častejšie používať aj v našej kuchyni.    

Tlačiť článok

SPÄŤ NA ZOZNAM ČLÁNKOV